Pár szó a Samba-ról:

A Samba lehetővé teszi, hogy hálózatunkon nyomtatókat és a fájlokat oszthassunk meg a Server Message Block/Common Internet File System (SMB/CIFS) protokoll segítségével. Mivel a Microsoft és az IBM operációs rendszerei is az SMB/CIFS protokollt használják a hálózat erőforrásainak megosztására, a Samba használatával lehetőségünk nyílik arra, hogy TCP/IP hálózaton adatokat cseréljünk Windows ügyfélgépek és Linux kiszolgálók között. A Samba szabad szoftver, mely azt jelenti, hogy mind az alkalmazásai, mind a forrása szabadon elérhető.

A Samba szolgáltatásai:

A Samba előnyei:

A Samba szabad szoftver, így ingyen juthatunk azokhoz a szolgáltatásokhoz, melyet a Samba kínál (természetesen a hardver, a telepítés, és a karbantartás költségeiről nem szabad elfeledkeznünk). A Samba elérhető Linux operációs rendszerre, így egy Linuxon futó Samba szerverrel, egy nagy rendelkezésreállású, megbízható, stabil, ingyenes fájl-, és nyomtatószerverhez jutunk, mely maximálisan kihasználja rendszerünk erőforrásait, így a szerver hardverköltségeit is alacsonyan tarthatjuk.

Fájljainkat központilag tárolhatjuk, mely sok előnnyel jár. A központi tárolás egyik előnye, hogy fájljainkat (dokumentumok, képek, programok, stb.) könnyedén megoszthatjuk másokkal, és azt is egyszerüen szabályozhatjuk, hogy ki, milyen jogosultsággal férhet hozzá megosztott fájljainkhoz. A központi tárolás másik előnye, hogy elég az adatainkat tároló szerver gépen biztosítani adataink védelmét, (szünetmentes áramforrás, tükrözés használata kettő- vagy több winchester használatával, stb.) mely így sokkal kisebb költséggel jár, mintha a hálózat összes gépén tennénk ugyanezt. További előny még, hogy a biztonsági mentés elkészítése is jóval egyszerűbb (csak a szerver gépbe kell arhíváló eszközt vásárolnunk, nem kell minden gépet bekapcsolnunk a mentés idejére, stb.).

Domain bejeltkezés

Windows tartomány használatával, további hasznos szolgáltatásokhoz jutunk. Ilyen például a felhasználók központi kezelése. Felhasználóinkat nem szükséges minden gépen felvennünk, ahol dolgozni szeretnének, elég a szerveren megadni felhasználónevüket, és jelszavukat. A tartomány bejelentkezés során, a szerven tárolt felhasználónév és jelszó alapján történik az azonosítás, és a megadott adatok függvényében engedélyezzük, vagy tagadjuk meg a belépést. A felhasználók egyedi profilját is tárolhatjuk a szerveren (start menü elemei, ikonok, kedvencek, programok beállításai, stb.), így felhasználónk bármelyik gépen jelentkezik be, mindig ugyanaz a környezet fogadja. A tartományba belépéskor lehetőségünk van bejelentkezési parancsfájl automatikus lefuttatására, mellyel például hálózati meghajtókat csatlakoztathatunk automatikusan, vagy programokat futtathatunk a belépéskor (pl. víruskereső frissítése).

A Samba Web Administration Tool

röviden: SWAT segítségével, könnyedén konfigurálhatjuk rendszerünket. A webes felületnek köszönhetően a hálózat bármely gépéről módosíthatjuk a beállításokat, ehhez csupán egy web-böngésző programra van szükségünk, mely ma már minden gépen megtalálható.