Egyéb Linux alapú szerver megoldásaink

Mail szerver:

A Linux szerver levelezési funkciókat is képes ellátni. Szerverünk képes fogadni és elküldeni e-mailjeinket. Lehetőség van a küldés és fogadás minden részletének szabályozására, például levelek méretének korlátozására, SPAM (kéretlen-, reklám levelek) szűrésére, levelek vírusellenőrzésére. A szerver által fogadott leveleinket olvashatjuk POP3 és IMAP protokol segítségével, illetve web-es felületen is.

Internet:

Az internet elérésére, illetve megosztására is sokféle megoldást kínál a Linux. Internet elérésünket megoszthatjuk a belső hálózat gépei között (megfelelő internet előfizetés esetén). Az internet elérésünk megosztására többféle lehetőségünk is van, használhatunk úgynevezett maskolást , de lehetőség van proxy-cache szerver használatára is. Proxy-cache szerver üzemeltetésével hatékonyabban kihasználhatjuk internetes sávszélességünket, és szabályozhatjuk a lokális hálózat gépeinek internethasználatát, illetve szabályozhatjuk, hogy felhasználóink mely oldalakat érhetik el belső hálózatunkról. Az internet használatáról sokféle statisztikát is lekérdezhetünk.

Web szerver:

Linux rendszerre elérhető az Apache webszerver, mellyel stabil, biztonságos és sokrétűen szabályozható webszervert építhetünk. Az Apache webszerver pozitív tulajdonságait alátámasztják a Netcraft webszerver-statisztikái (http://www.netcraft.com/survey/) is. Webszervert használhatunk intranet szerveren, melyet belső hálózatunkról érhetnek el felhasználóink, de megfelelő sávszélességű, on-line kapcsolat esetén saját honlapunkat is elhelyezhetünk, mely így elérhetővé válik az interneten.

Adatbázis szerver:

Linuxra többféle SQL adatbázis szerver is elérhető, így lehetőség nyílik adatbázisok tárolására, feldolgozására. Web-szerver, SQL-szerver és PHP kombinációjával, adatbázisunkat, vagy annak egy részét, elérhetővé tehetjük az interneten, ahol például partnereink kereshetnek az adatbázisban, vagy új tartalommal bővíthetik.

Tűzfal:

A szerverek, és a belső hálózat védelmére is ideális megoldást kínál a Linux. Sajnos a biztonságra a cégek többsége, nem fordít kellő figyelmet, ameddig szerverei rendben üzemelnek, és adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe. A biztonság fontossága, csak akkor kerül előtérbe, amikor már késő, és egy behatolás következtében, a szerveren féltve őrzött adatainkat illetéktelenek megszerezték, vagy szerverünket időlegesen, vagy végleg működésképtelenné tették.
Linux szerverrel stabil, és biztonságos tűzfal építhető, mellyel védhetjük belső hálózatunkat a külső behatolásokkal szemben. Biztonságos, a külső behatolásoknak ellenálló rendszer kiépítése rendkívül összetett, és időigényes feladat, valamint nagy szakértelemet igényel, ezért az eddig felsorolt megoldásoknál költségesebb.
Az, hogy mennyit érdemes biztonságra költeni, mindig attól függ, mennyit érnek adataink, illetve mekkora kárunk keletkezik, amennyiben szerverünket, szervereinket nem tudjuk használni.

DMZ:

A Linux lehetőséget biztosít, - az egyszerűbb csomagszűréstől, a bonyolultabb alkalmazásszintű tűzfalig,- a biztonság fokozására. A biztonság tovább növelhető úgynevezett DeMilitarizált Zóna kiépítésével is.
Ha biztonságos rendszert szeretnénk üzemeltetni, fontos, hogy rendszerünk naprakész legyen, tehát a külső behatolások megakadályozása érdekében, rendszerünket folyamatosan karban kell tartani, a programok biztonsági javításait telepíteni, illetve a behatolási kísérleteket elemezni, és megtenni a szükséges változtatásokat, mert enélkül rendszerünk hamar sebezhetővé válik.

VPN:

A VPN (Virtual Privat Network) egy, vagy több, egymástól távoli telephely elektronikus összeköttetésére alkalmas.
Ha egymástól távoli telephelyeket kell elektronikusan összekapcsolni, a leggyakoribb, hogy a cégek bérelt vonalat vásárolnak, mely igen jelentős havi kiadással jár, de az is előfordul, hogy a magas költségek miatt nem is kerül sor a megvalósításra.
A költségek csökkentésére nyújt jó megoldást a VPN, mely az internetet használja átviteli közegként, így a két, vagy több telephelyen, elég a megfelelő sávszélességű internetes kapcsolat díját fizetni. Mivel az internet nem mondható igazán megbízható közegnek, a VPN titkosítva küldi át az adatokat, melyek csak a vonal két oldalán értelmezhetők, így az adatok biztonságosan továbbíthatók az interneten keresztül.

SMS szerver:

A szerverre kötött (NOKIA* típusú) telefonnal kényelmesen, WEB-es felületről küldhetünk SMS-t. *támogatott típusok: Nokia 6110/ 6130/ 6150/ 6190/ 5110/ 5130/ 5190/ 3210/ 3310/ 3330/ 8210/ 7110/ 6210 / 6250/ 6310/ 6510/ 8310