TotalCommander FTP fájlkezelő program beállítása

Ha publikussá akarja tenni az elkészült honlapját, az azt alkotó fájlokat fel kell töltenie a tárhelyszolgáltatója - a FaXuniL Kft által biztosított webtárhelyre.
Ehhez egy fájlkezelő programra lesz szüksége, ami egy FTP adatkapcsolatot nyit a távoli gép - a webtárhely - felé és a saját számítógépjén található fájlokat a távoli gépre továbbítja.
Többféle erre alkalmas fájlkezelő program létezik, itt a TotalCommander nevűvel ismerkedhet meg. A TotalCommander-t használat előtt töltse le innen és telepítse a számítógépére.

Webtárhelyének FTP hozzáférése azonosítóval és jelszóval védett, hogy csak az arra jogosultak tölthessenek fel, vagy módosíthassanak ott fájlokat. A hozzáférési adatokat a tárhelyszolgáltatójától kapja meg.
Ezeket a hozzáférési adatokat be kell állítania a TotalCommanderben is.

 

FTP hozzáférés beállítása:

A program megnyitása után a felső ikonsorban klikkeljen a képen jelzett FTP kapcsolódás ikonra.

A Kapcsolódás FTP szerverhez ablakban klikkeljen az Új kapcsolat gombra.

Az FTP kapcsolat beállításai ablakban adhatja meg a kapcsolódási adatokat az alábbiak szerint:

* Kiszolgáló nevének azt kell beírnia a fenti három közül, amit a tárhelyszolgáltatója megadott.

Figyelem!
Tárhelyszolgáltatója biztonsági okból ajánlja, hogy az FTP jelszavakat soha NE jegyeztesse meg az FTP programmal. Azt minden kapcsolódás előtt kézzel írja be a fájlkezelőjébe.

Bármikor települhet a gépére egy rosszindulatú program (vírus, trójai), ami képes lehet az így tárolt hozzáférési adatokat kiolvassa, idegen helyre továbbítja. Így bármikor feltörhetővé válhat a tárhelye.

Ha kitöltötte a szükséges adatokat, az OK gombra klikkelve tárolja el azokat.

Ez után a Kapcsolódás FTP szerverhez ablakban meg fog jelenni az új kapcsolati sor.

Az FTP kapcsolódási adatokat ezzel rögzítette is.


FTP kapcsolódás és fájlok felmásolása:

Figyelem!
A faxunil webszerveréhez való FTP kapcsolódások biztonsági okból alapértelmezetten mindig le vannak tiltva. Kapcsolódás előtt külön engedélyeznie kell a hozzáférést. Erről itt olvashat bővebben.

A program megnyitása után a felső ikonsorban klikkeljen a képen jelzett FTP kapcsolódás ikonra.

A Kapcsolódás FTP szerverhez ablakban válassza ki azt a tárhely kapcsolatot, amelyikkel most dolgozni akar és klikkeljen a Kapcsolódás gombra.

Ezután a program bekéri a jelszót, majd kapcslódik a távoli géphez.

Sikeres kapcsolódás után a program két fájlablakában a helyi könyvtár (saját gép) és a távoli könyvtár (webszerver) fájljai listázódnak.

A fájlok felmásolásához jobb egérklikkel ki kell jelölni a felmásolandó fájlokat, majd a programablak alsó részében lévő Másolás gombra klikkelve - vagy az F5 funkcióbillentyűvel megkezdheti a felmásolást. Nagyobb méretű fájlok esetén ez bizonyos időt vehet igénybe.

Ugyanilyen módszerrel le is húzhat fájlokat a szerverről a saját gépére.

Az Új könyvtár gombbal - nem meglepő módon - új könyvtárat hozhat létre az aktív fájlablakban.
A Törlés gombbal kijelölt fájlokat törölhet az aktív fájlablakban.

Munka közben figyeljen arra, hogy ha nem történik adattovábbítás, a webszerver bizonyos idő után bontja az FTP kapcsolatot. Ilyen esetben újra fel kell kapcsolódnia, hogy folytassa a munkát.

Ha befejezte a fájlok másolását, a felső ikonsor alatt található Szétkapcsolás gombbal bonthatja az adatkapcsolatot.