Alapvető információk

bejövő levelek kiszolgálója (IMAP, POP3)ssl.faxunil.hu
felhasználónévazonos az e-mail címmel
kimenő levelek kiszolgálója (SMTP)ssl.faxunil.hu *
3 féle web-mailNutsmail
Squirrelmail
Roundcube

A POP3 és az IMAP levélkezelésről

POP3 levélkezelés:

(Post Office Protocol)

Ennél az eljárásnál a felhasználó minden alkalommal a teljes levelet letölti a levélkiszolgálóról a saját gépére. Alapértelmezett beállításánál a leveleket letöltésük után törli a levélkiszolgálóról.

POP3 levélkezelés ajánlható akkor, ha csak egy gépről szoktuk elérni a leveleinket, illetve internet kapcsolat nélkül is szoktuk olvasni, rendezni a letöltött leveleket.

IMAP levélkezelés:

(Internet Message Access Protocol)

Ennél az eljárásnál a felhasználó csak a levelek fejlécét tölti le a levélkiszolgálóról, az egyes levelek tartalmát csak akkor, amikor el is akarja azokat olvasni. A leveleket alapértelmezetten nem törlődnek a kiszolgálóról, amikor a felhasználó letölti azokat a gépére. Előnye, hogy a felhasználó gépén kevesebb helyet foglalnak el a levelek, valamint egy esetleges géphiba után nem semmisülnek meg a levelek.

IMAP levélkezelés ajánlható akkor, ha ugyanazt a postafiókot több gépről is el akarjuk érni (pl. otthoni és munkahelyi gépről, vagy több személy használ közös email címet).

Mentés visszaállítás: fontos megjegyezni, hogy a levelezési adatokat naponta 2 alkalommal is (12 óránként) mentjük, de mentés csak a szerveren tárolt levelekre tejed ki. Csak az IMAP fiókban, a szerveren tárolt, illetve a még le nem töltött (és ezért még a szerverről nem törölt) POP3-as fiókba érkezett levelek kerülnek mentésre!

SMTP:

(Simple Mail Transfer Protocol)

Ez egy de facto (kváziszabványos) kommunikációs protokoll az e-mailek Interneten történő továbbítására

A FaXuniL Kft nyújt SMTP szolgáltatást ügyfelei részére de ennek beállítását külön kell kérni.
Tekintettel arra, hogy több Internet elérést (pl. ADSL, kábel-net) biztosító szolgáltató szűri az SMTP protokollt a saját hálózatában - amennyiben Ön a FaXuniL Kft SMTP szolgáltatását kívánja igénybe venni kérnie kell az Internet elérést biztosító szolgáltatóját, hogy kapcsolja ki az SMTP szűrést. Ilyenek pl. a T-online és UPC.

Mikor előnyös a FaXuniL Kft SMTP-t használnia? Pl. akkor ha Ön több szolgáltató körzetéből használja laptopját vagy okos-telefonját.

Levelező kliensprogramok beállítása

Amennyiben választhat, hogy milyen kliensprogramot használ, melegen ajánljuk a Mozilla Thunderbird levelezőprogramot, de természetesen bármilyen levelezőklienssel használhatóak a FaXuniL Kft levelezési szolgáltatásai.